Wat is het AOC- of AOP-keurmerk?

03
/
04
/
2022

Op sommige van onze kazen staat een AOC- of AOP-stempel. Maar wat betekent dat eigenlijk en is dat belangrijk voor de kwaliteit van de kaas? De AOC-term komt er niet zomaar en er zijn ook enkele normen waaraan een product moet voldoen om het keurmerk te krijgen.

No items found.

Wat betekent AOC?

AOC is de afkorting van Appellation d'origine Contrôlée en verwijst naar bepaalde voorschriften die in Frankrijk zijn vastgesteld om de kwaliteitsnorm voor landbouwproducten zoals kaas en wijn te definiëren. AOC-kazen moeten een belangrijke geschiedenis hebben die ervoor gezorgd heeft dat de kaas typische eigenschappen zoals vorm, uiterlijk, textuur en smaak heeft. In 1992 veranderde de naam van het keurmerk van AOC naar AOP. Dat staat voor ‘origine protegée’ en beschermt dus meer dan ‘origine contrôlée’. De oorsprong wordt dus niet alleen gecontroleerd, maar ook beschermd.

No items found.

Hoe krijgt een product het AOP-keurmerk?

Om het AOP-keurmerk te kunnen krijgen, moet de kaas gemaakt worden in een regio met een AOP-status voor die specifieke kaas. Daarnaast moet die kaas ook volgens de wettelijke normen geproduceerd worden. Die normen zijn redelijk uiteenlopend en afhankelijk van heel wat factoren:

  • het type melk dat gebruikt wordt
  • regio waarvan de melk afkomstig is
  • regio waar de kaas gemaakt wordt
  • de gebruikte kaasmakerijtechnieken en het verouderingsproces
  • de totale samenstelling van de kaas zoals schil en vetgehalte
  • het uiterlijk van de kaas (grootte en vorm)
  • het smaakprofiel en aroma
No items found.

Waarom zijn deze factoren zo belangrijk?

Een van de belangrijkste factoren is de regio waar de melk vandaan komt en de regio waar de kaas gemaakt wordt. Die moet terroir zijn. Terroir verwijst naar een grond of bodem in relatie tot de gewassen die hierop geteeld worden. Meer specifiek zelfs naar een kenmerkende eigenschap van die grond of bodem die belangrijk is voor de gewassen. Want de locatie van de weide heeft invloed op de smaak van het gras, hooi en de bloemen die de dieren eten. Het gras, hooi en de bloemen uit hoge bergweides smaakt anders dan dat uit lage valleien. En die gewassen hebben dan weer invloed op de smaak van de koeien-, schapen- of geitenmelk.

Waarvoor dient die bescherming?

Het AOP-keurmerk beschermt de kwaliteit en integriteit van de kaas. Omdat de textuur en smaak zo afhankelijk is van bovenstaande factoren, moet die dus altijd identiek zijn. Een Camembert de Normandie of Comté zal dus altijd en overal hetzelfde smaken. Het is mogelijk dat er in Amerika een kaas gemaakt wordt die heel goed lijkt op Camembert, wat perfect legaal is, maar die mag de naam Camembert niet dragen.

Ontdek onze kazen met het AOC-keurmerk.

No items found.
Vorig nieuwsbericht
Geen vorig nieuwsbericht
Volgend nieuwsbericht
Geen volgend nieuwsbericht